Záruka přímo od výrobce záruka přímo od výrobce
Přívětivé ceny přívětivé ceny
Jsme blízko vás jsme blízko Vás
Zázemí velké firmy zázemí velké firmy

Nastavení ventilace

Vlhké zdi, zamlžená okna i plíseň na stropě jsou výsledkem opomenutí přípravy na zimní období a především dodržování zásad správného větrání v zimě. Tedy na několik minut otevřít okna dokořán. Obecně používání ventilace v zimě není vhodné, protože výměna vzduchu je nedostatečná, doba otevření tak musí být delší a to způsobí prochlazení stěn a nábytku.

Okna OTHERM se sama přizpůsobí a zajistí optimální přítlak jak v zimě, tak v létě, není tak nutné okna speciálně nastavovat na zimu. Za příplatek je možné nechat si osadit dřevěná i plastová okna součástí, která umožní nastavit velikost vyklopení křídla. Poradíme vám, jak ji jednoduše nastavit. Zároveň doporučujeme seznámit se s našimi tipy na správné větrání v zimní a letní sezoně.

Ventilace s menším vykopením křídlazimní větrání - umožní otevření křídla pouze cca 40 mm

Na přání je ale možné okna osadit součástkou, která reguluje vzdálenost vyklopení křídla, někdy se nesprávně označuje jako "zimní ventilace". Vyklopení se zmenší na vzdálenost cca 40 mm. Do interiéru tak proudí méně vzduchu. Není vhodné toto používat v zimě, ostění může prochladit, protože na dostatečné vyvětrání je třeba delší čas.

Stále ale platí zásady správného větrání - tedy v zimě okno otevřít dokořán na pár minut. Vzduch se rychle vymění, unikne přebytečná vlhkost a nedochází k prochlazení stěn a nábytku.

Jak nastavit okna na létoletní větrání

Křídlo je možné vyklopit pro ventilaci v létě do obvyklé výklopné vzdálenosti 160 mm. Během horkých letních dní umožníte cirkulaci vzduchu v místnosti. Tím je umožněna dostatečná výměna vzduchu pro příjemné klima v místnosti i při malých rozdílech tlaku. Volitelné nastavení aktivované nebo deaktivované polohy je libovolně možné.

Proč je důležité správně větrat

Rosení oken je v zimě znamením, že něco neděláte dobře. V zimě větrejte okny otevřenými dokořán po dobu několika minut. Tak se rychle vymění vzduch a odejde přebytečná vlhkost z interiéru. Pokud byste větrali na ventilaci, necháte ji otevřenou klidně půl dne. To je ale špatně. Dochází k prochlazení stěn i zařízení a zvyšujete tím tak i svoje náklady na vytápění. Vlhkost v bytě budete mít pod kontrolou, pokud si pořídíte vlhkoměr. Snažte se udržet jeho hodnoty do 50 %.