Záruka přímo od výrobce záruka přímo od výrobce
Přívětivé ceny přívětivé ceny
Jsme blízko vás jsme blízko Vás
Zázemí velké firmy zázemí velké firmy

Fixní okno


Fixní okno (jinak také pevné okno či fix) nemá žádný mechanismus pro otvírání nebo jiný pohyb. Nedisponuje otevíracím křídlem, je složené pouze z rámu a zasklení. Fixní okna se využívají proto, aby umožnila prostup větší míry denního světla do interiéru i výhled na venkovní krajinu. Jde o vyhledávaný architektonický prvek designu. Fixní okna se často dělají v atypických tvarech, které není možné opatřit, jako u běžných oken, celoobvodovým kováním. 

Kde fixní okno využít

Protože není možné fixní okno otevřít ani sklopit, doporučujeme ho do těch interiérových prostorů, kde není nutné větrat. Fixní plastové okno můžete samozřejmě kombinovat s klasickými plastovými okny a využít tak výhody obou variant. Hodí se nejen do malých otvorů, kterými chcete do místnosti přivést denní světlo. Tato pevná okna se často objevují například v sestavě s balkonovými dveřmi, velkými prosklenými systémy. 

Fixní okna mohou mít velké rozměry, proto často tvoří výlohy obchodů nebo prosklené stěny, které umožňují výhled na zahradu či do krajiny. Při úvahách o využití tohoto typu okna myslete i na údržbu. Měla by být proto zvenku dostupná. Pokud na to zapomenete, přiděláte si starosti se složitým způsobem mytí. Fixní okna dodáváme, stejně jako klasická okna, ve všech variantách provedení – z plastu, hliníku, dřeva i dřevohliníku. Největší tvarové možnosti nabízí dřevěné provedení.

Výhody fixního okna

To, že okno nemá kování, kliku, křídlo ani panty, má vliv na jeho cenu. Ta je samozřejmě nižší než u otvíravých oken. Mezi další výhody, které uvítáte, patří:

  • větší možnosti tvarů oken,
  • vynikající izolační vlastnosti,
  • možnost zajištění denního světla i při atypických požadavcích na rozměr okna,
  • nulová starost o údržbu těsnění a kování.