Záruka přímo od výrobce záruka přímo od výrobce
Přívětivé ceny přívětivé ceny
Jsme blízko vás jsme blízko Vás
Zázemí velké firmy zázemí velké firmy

Co to je mikroventilace

Při nedostatku čerstvého vzduchu vás pobolívá hlava, špatně se soustředíte. Časem se takový deficit může negativně projevit i na stěnách a kondici celého bytu. A to v podobě plísní a roztočů. Větrat prostě potřebujete během celého roku. Jak ale větrat správně a k čemu je dobrá mikroventilace?

Proč využít mikroventilaci

Na první pohled skoro nepoznáte, že by bylo okno otevřené. Až při doteku křídla okna zjistíte, že není pevně zavřené. Okenní klička je při mikroventilaci v poloze šikmo nahoru. V letních měsících, kdy je venku teplo a mírně fouká, umožní vzniklá netěsnost okna průchod vzduchu do celého interiéru. Mikroventilace okna zlepšuje výměnu vzduchu u vás doma bez toho, abyste museli řízeně větrat. Díky tomu snižuje v letních měsících vlhkost v bytě.

Jak snížit vlhkost v bytě

Během spánku vygenerujete množství vodní páry - dýcháním a pocením. Proto byste měli každé ráno krátce a intenzivně vyvětrat. Vlhké prostředí je totiž ideální pro nežádoucí plísně a roztoče. Dejte si pozor i na sušení prádla v bytě, akvárko s domácím mazlíčkem nebo květiny. To všechno způsobuje vlhkost v bytě.

Během vaření pusťte digestoř, při sprchování zase ventilátor. Díky vlhkoměru, který koupíte za několik set korun, budete vždy vědět, jak jste na tom s vlhkostí vzduchu doma. A to ještě dříve, než se vám začnou rosit okna. Nebo ještě hůř, než zahlédnete první stopy plísně na zdi. 

okno otherm

Jak správně používat mikroventilaci u oken

Používání mikroventilace není nic složitého. Stačí se řídit několika základních doporučení. Díky nim ochráníte vaše stěny před plísní a nebudete zbytečně utrácet za uniklé teplo.

  • Mikroventilaci doporučujeme v zimě nepoužívat. Pořádně nevyvětráte, jen si ochlazujete teplotu bytu a zvyšujete náklady na vytápění. Navíc může delší působení chladného vzduchu poškodit kování oken. Správné větrání má být v zimě krátké a intenzivní. To znamená nechat na pár minut okno dokořán a poté ho úplně zavřít.
  • Před odchodem z domova mikroventilaci zavřete. Okno jinak zůstane nezajištěné a může posloužit zloději jako vstup do vašeho domova. To samé platí i kvůli větru, ten může okno při větším poryvu otevřít. 
  • Okna na mikroventilaci propustí více hluku z rušných ulic města. Jestli máte lehké spaní, už první noc s mikroventilací vám bude ponaučením a před další nocí už okna zavřete úplně.

Kdy je vhodná ventilace

Ventilace pustí v létě do místnosti ještě víc čerstvého vzduchu, můžete ji nechat otevřenou klidně celou noc. Pokud se doma trápíte s vlhkostí, ventilací pomůžete k lepšímu vysoušení interiéru. Standardní otevření ventilace je asi na 16 cm, to menší na 4 cm. Okna Otherm se dokáží sama přizpůsobit a zajistit optimální přítlak jak v zimě, tak v létě. Musíte jen vědět, jak přepnout okna na zimní režim.